Caffè Sospeso: İtalyan işi kahve belgeseli


Paylaş:

Netflix’te yayınlanan belgesel Caffè Sospeso (Coffee for All), İtalyanların hayatında kahvenin yerine odaklanmakla birlikte, Askıda Kahve gibi sosyal sorumluluk projelerinin önemini de hatırlatıyor

Türlü belgeselleriyle en az dizileri ve filmleri kadar bizi cezbeden Netflix’te gözümüz bu kez kahveyle ilgili bir belgesele takıldı. Fulvio Iannucci ve Roly Santos’un yönetmenliğini yaptığı İtalyan yapımı  Caffè Sospeso (Coffee for All),  Napoli’yi merkeze alarak İtalya’da kahvenin gündelik hayat içindeki önemine dair pencereler açıyor. Napoli’nin kahve dükkanlarını gezdiren 69 dakikalık belgesel, ismini “Askıda Kahve” uygulamasından alıyor. Türkiye’de de “Askıda Ekmek” gibi benzerlerini gördüğümüz uygulamada kahvesinin parasını ödeyen müşteri, ek bir ödeme yaparak askıya ekstra bir kahve bırakıyor. Daha sonra gelen herhangi bir müşteri, askıda kahve isteyerek cebinde parası olmasa da kahve zevkinden mahrum kalmamış oluyor. Yani uygulamanın bize anlattığı sadece karnını doyurmanın değil güzel bir kahve içmek herkesin hakkı olduğu.

Napoli sokakları ve farklı yaşamlar

Caffè Sospeso, Napoli’nin kahve mekanlarını gezerken bizi farklı yaşamlarla da tanıştırıyor. Sürekli aynı mekandan yazılarını yazan yazar Martín Malharro’nun anlattıkları ile Napoli’nin insanlarına hayal ve gerçek arasındaki çizgilerden bakıyoruz. Şartlı tahliye ile salınan Giancarlo isimli Romen bir gencin barista olarak hayata tutunuşunu izliyoruz. Amerika’dan dönerek babasının Unimatic isimli kahve firmasını devralan Elisabeth Cardiello’nun kahvenin sosyal yaşamımızdaki basit ama etkin rolünü anlatışına tanık olurken pizza ve kahve üzerinden sosyal sorumluluk projeleri üreten ve gençleri suçtan uzak tutmaya çalışan Antonio Franco’nun çabalarına tanık oluyoruz.

Teknik bilgi neredeyse yok

Caffè Sospeso (Askıda Kahve), açık konuşalım ki, kahve üzerine aydınlatıcı bilgiler veren, “bilgi odaklı” bir belgesel değil. Yukarıda aktardığımız gibi kahve üzerinden yaşama pencereler açan bir belgesel. Napoli’nin insanlarını kahvemizi içtiğimiz bir kafenin camından izler gibi izliyoruz. Özellikle Antonio Franco’nun sosyal sorumluluk projeleri, belgeselin ana noktalarından birisi. Giancarlo’yu da bu projeler üzerinden izliyoruz. Belgeselde kahve üzerine teknik bir nokta olarak yalnızca Unimatic isimli bir kahve potunu gördüğümüzü söyleyebilirim. Ancak gerçekten ürün hakkında da yeterli bir bilgi verilmiyor. Hatta Unimatic‘in belgeseldeki varlığının ürün yerleştirme havası bile taşıdığı söylenebilir. Dolayısıyla Caffè Sospeso, kahve hakkında teknik bilgi arayanlara göre bir belgesel değil. Ancak bir saatinizi Napoli sokaklarına ve kahve mekanlarına göz atarak geçirmek isterseniz, kahvenin yaşam içindeki yerine dair pencereler açmak isterseniz, o zaman Caffè Sospeso, size keyifli bir zaman dilimi tanıyabilir.


Kaynak: KahveliOkur


27.04.2019 | Etiket: antonio franco, caffee sospeso, Elisabeth Cardiello, italya, kahve belgeseli, martin, martin malharro, netflix | 1.253 görüntüleme
Paylaş:

Yorumlar 0

Henüz yorum eklenmemiş, sen ekle.
Yorum yapabilmek için giriş yap veya kayıt ol.

Benzer Yazılar